Ünsal Sever

0 %
Ünsal Sever
Technology and Marketing Manager
  • Adres:
    İstanbul
  • Yaş:
    28
Dil Becerileri
Türkçe
English
Bilgisayar Becerilerim
HTML
CSS
PHP
WordPress
SEO
Google ADS
Meta ADS
Windows Server
Hyper-V
VMware
MS Excahange
AWS
Kazandığım Unvanlar
  • Teknoloji ve Pazarlama Müdürü
  • Dijital Pazarlama Yöneticisi
  • Teknoloji Satın Alma Sorumlusu
  • Medya Satın Alma Sorumlusu
  • SEO Uzmanı
  • Proje Müdürü

WordPress 9 Adımda Hızlandırma (Optimizasyon)

Mart 3, 2024

Çalışmalar, web söz konusu olduğunda insanların sabrının yüksek olmadığını gösteriyor, bu yüzden WordPress hızlandırma önem kazandı.

Kullanıcıların yaklaşık %25’i bir web sayfasını 4 saniye veya daha kısa sürede yükleyemiyorsa, o web sayfası yüklenmeden çıkıyor. Bu sert bir ceza gibi gelebilir.

Eğer web sitenizin yükleme süresini 2,9 saniyeye düşürebilirseniz, anında mevcut web sitelerinin yarısından daha hızlı olmuş olur. Bu da, web sitenizin hızındaki marjinal iyileştirmelerin bile işletmenize çok daha büyük avantajlara yol açabileceği anlamına gelir. WordPress internetin dörtte birine hakim olduğu için, WordPress hızlandırma konusunda yardım isteyen site sahiplerinin olduğunu görmek sürpriz olmamalıdır.

Bu yazıda size 9 kolay adımda WordPress Hosting ile çalışan sitenizi nasıl hızlandırabileceğinizi göstereceğiz. Bu rehberi uygulamak için bir programlama uzmanı olmanız gerekmez. Bu rehberin ardından yalnızca sitenizin ziyaretçi devamlılığı oranını artmayacak, aynı zamanda SEO puanını da geliştireceksiniz!

1. Adım WordPress hızını test etmek

WordPress hızlandırma yolculuğunuza başlamadan önce, sitenizin diğerlerine oranla nerede durduğunu bilmelisiniz. Sitenizin hızını test etmek sadece bir formalite değildir; Siteniz halihazırda en iyi hızda çalışıyorsa, bu rehberin geri kalanını takip etme meşakkatinden kendinizi kurtarabilirsiniz. Sitenizin performansını ölçebilmenizi sağlayan bir dizi faydalı araç bulunmaktadır. GTmetrix ile web sitenizi nasıl test edeceğinizi gösteren ayrıntılı rehbere de göz atabilirsiniz. Google Page Speed Insights ve YSlow sonuçlarını birleştirerek hız iyileştirme konusunda yararlı ipuçları verir. Son olarak, sitenizi diğer sitelere karşı kontrol etmek istiyorsanız, Pingdom‘ı kullanmanız gerekir.

2. Adım Gereksiz tema ve eklentileri kaldırmak

Modern olmasını sağlamak için sitenize yeni özellikler eklemek yaygın bir uygulamadır. WordPress sitelerinde bu, eklentiler ve temalar aracılığıyla yapılır. Çoğu zaman, yeni eklentiler bir öncekilerin işlevselliğini karşılar ve eskileri daha az işlevsel hale getirir. Zaman geçtikçe, sitenizi bir süredir kullanılmayan eklentiler ve temalarla dolu bulabilirsiniz.

Fazla sayıda eklenti, özellikle eski sürümlü eklentiler, WordPress performansını önemli ölçüde engelleyebilir. Genel bir kural olarak, yapmanız gereken ilk şey WordPress’i optimize ederken gereksiz eklentileri kaldırmak veya en azından devre dışı bırakmaktır. İdeal olarak, sitenizin yalnızca çalışabilirliği için gerekli eklentilere sahip olması gerekir.

3. Adım CSS, HTML ve Javascript küçültmek

Küçültme, web sitenizin performansını artırmak istediğinizde en kullanışlı tekniklerden biridir. Bu dosyalardan boşluklar ve yorumlar gibi gereksiz karakterleri kaldırarak dosyaların boyutunu (HTML, CSS, JS) azaltmaya çalışır. Sonuç, gereksiz karakterler olmadan aynı işlevselliktir.

Küçültmeyi başarmanıza yardımcı olabilecek eklentiler Autoptimize ve W3 Total Cache‘dir.

4. Adım Gzip sıkıştırmayı aktifleştirmek

Dosyaları küçültmeye ek olarak, Gzip sıkıştırması olarak adlandırılan ayrı bir sıkıştırma biçiminden de yararlanabilirsiniz. Esasen, birisi sitenizi ziyaret ettiğinde, sunucudaki kaynaklar (dosyalar) getirilir. Kaynaklar ne kadar büyük olursa, onları yüklemek için daha fazla zaman gerekir. Gzip sıkıştırmasını etkinleştirerek, WordPress hızlandırma konusunda bu kaynakların boyutunu önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

Sitenizde Gzip sıkıştırmasının etkinleştirilmiş olup olmadığını kontrol etmek için checkgzipcompression.com adresini kullanın. Değilse, .htaccess dosyanızı düzenleyin ve şu kodu ekleyin:


AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE image/x-icon
AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-truetype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-otf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-opentype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject
AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf
AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype
# For Older Browsers Which Can’t Handle Compression
BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip
BrowserMatch \bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html

5. Adım Resimleri optimize etmek

Eğer büyüklüklerine dikkat etmiyorsanız, yüksek çözünürlükteki resimler çok büyük trafik kullanacaktır. Web sitenizdeki görüntüleri optimize etmek için birden fazla yöntem vardır. Smush Image Compression and Optimization gibi WordPress eklentileri, görüntü kalitesinden ödün vermeden daha yüksek hızlara ulaşmanın uygun bir yolunu sunar. WordPress resim optimizasyonu hakkında daha fazla bilgi için, bu konudaki özel rehberimizi inceleyin.

6. Adım Uzun içeriği birkaç sayfaya bölmek

WordPress hızlandırma yollarını ararken karşılaşabileceğiniz bir başka çarpıcı sözcük de sayfalandırmadır. Büyük içeriği daha küçük parçalara ayırmayı ifade eder. Bu parçalar daha sonra ayrı sayfalar halinde tek tek görüntülenebilir.

Sayfalandırma genellikle binlerce yorumun yüklenmesini kolaylaştırmak kullanılır. WordPress’deki yorumları sayfalamayı kolayca etkinleştirebilirsiniz – yalnızca Ayarlar bölümüne gidin ve ardından Tartışmalar’a girin. Burada, sayfa başına maksimum yorum sayısını belirleyebilirsiniz. Dengeli bir değer girin. Kullanıcılar sonraki sayfayı sürekli olarak tıklamak istemeyeceğinden, sayfa başına yeterli sayıda yorum gösterin.

7. Adım WordPress hızlandırma için PHP versiyonunu yükseltmek

Bu yöntem daha az bilinen ama en etkili olanlardan biridir. Kendi başınıza PHP 5’ten PHP 7’ye geçmeniz korkunç gelebilir, ancak yararları hemen geçiş yapmanız için yalvarıyor. PHP 7’de WordPress performansı, PHP 5’e kıyasla 2 kat artar. PHP 7’de saniyede %112 daha fazla istek işlenebilir. Üstelik, WordPress ayrıca PHP 7’in bellek optimizasyonundan yararlanarak %30-50’lik bir performans artışı sağlıyor.

8. Adım Ön bellekleme eklentisi kullanmak

Önbelleğe alma, web sunucusundaki yüklerin bir kısmını boşaltmak için iyi bilinen bir mekanizmadır. Temel olarak, önbelleğe alma motorları, istemcinin sisteminde (tarayıcı, bellek) sıklıkla kullanılan bilgileri saklar; böylece tarayıcının bu bilgileri sunucudan art arda alması gerekmez. Önbelleğe alma önemli ölçüde site performansını artırabilir ve WordPress hızlandırma için önde gelen tekniklerden biridir.

WordPress için WP-Rocket ve W3 Total Cache gibi farklı önbellekleme eklentileri bulunmaktadır. WordPress sitenizde önbelleğe almayı etkinleştirmek için WP Super Cache’i kullanma konusunda rehberimizi ziyaret etmeniz önerilir.

9. Adım İçerik Dağıtım Ağı (CDN) kullanmak

İnternet şimşek hızına ulaştığından beri zaman zaman web sitelerinin çok uzaktaki fiziksel sunucularda olduğunu kolayca unutabiliyoruz. Hatta kimi zamanlar bu mesafe o kadar uzak oluyor ki sunucu yanıt süresini etkileyebiliyor. Çoğu site bu durumun önüne CDN kullanarak geçiyor.

Web sitenizde CDN’i etkinleştirdiğinizde, istemcinin tarayıcısı artık web sunucusundan her bir sayfayı almak zorunda kalmaz. Bunun yerine bazı statik sayfalar ziyaretçinin bulunduğu yere daha yakın veri merkezlerinde saklanmaya zorlanır. Bu da, web sunucusu tarafından işlenen toplam istek sayısını azaltır ve dolayısıyla WordPress hızlandırma başarılı olur.

Sonuç

Bu yazıda, basit ama kullanışlı ayarları ve eklentileri kullanarak WordPress hızlandırma konusunda bilgi edindik. Bu adımları izleyerek, WordPress web sitenizin performansında önemli gelişmeler görebilirsiniz.

Posted in Wordpress
Write a comment